ÖZLÜ DİŞ KLİNİĞİ
Fonksyionel Ortodontik Tedaviler
Fonksiyonel ortodonti, çocuğun büyüme gelişiminden yararlanarak çenelerin büyümesini yönlendirmeyi hedefleyen bu sayede de sahip olduğu iskeletsel düzensizlikleri veya sorunları tedavi etmeye çalışan bir ortodontik tedavi yaklaşımıdır. Alt çenenin geride veya ileride olması, üst çenede yine benzer şekilde protruzyon veya retrüzyon gözlenmesi fonksiyonel ortodonti ile tedavi edilebilecek vaka türlerine örnek teşkil etmektedir.

Fonksiyonel ortodontik tedavilerde yaş çok önemlidir. Büyüme gelişimden faydalanılarak iskeletsel problemlerin düzeltilmesi hedeflendiği için hastanın büyüme gelişim döneminde veya öncesinde olması büyük önem taşır. Büyüme gelişimi tamamlanmış, yetişkin döneme girmiş bireylerde bu tedaviler uygulanamaz. Yetişkin dönemde iskeletsel sorunlar ancak ortognatik cerrahi denilen ameliyatlı ortodontik tedaviler ile düzeltilebilmektedir.
Fonksiyonel ortodontik tedavilerde çene büyümesini yönlendirmek için uygulanan apareylere fonksiyonel apareyler denir. Bu apareylerle yapılacak fonksiyonel ortodontik tedavilerde tedavi planlaması tedavinin başarısı açısından büyük önem taşır. Bu tedavilerde hasta kooperasyonu ve motivasyonu önemli bir faktördür. Bu yüzden aparey seçimi veya tedavi planlaması konusunda ortodonti uzmanı, hasta ve hastanın ailesi arasında detaylı bir görüşme gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır.
Fonksiyonel ortodontik tedavilerde kullanılan apareyler hareketli ve sabit olmak üzere ikiye ayrılır. Hareketli fonksiyonel apareyler hastanın takıp çıkarabildiği apareylerdir. Sabit fonksiyonel apareyler ise hekim tarafından yerleştirilip çıkarılabilen apareylerdir.
Hareketli fonksiyonel apareylerde uygulanan tedavinin başarısı büyük oranda hasta uyumuna bağlıdır. Hastanın apareyini ortodonti uzmanının belirttiği sürelerde ve tavsiyesi doğrultusunda kullanması önemlidir. Hareketli apareyler uygulandığı süre boyunca ortodontik etki oluşturur. Bu apareylerin hasta konforu açısından en büyük artısı ise diş fırçalama ve aparey temizliğinin sabit olanlara göre daha iyi yapılabiliyor olmasıdır.
Sabit fonksiyonel apareyler ağız içi uygulamaya sahip aygıtlardır. Hekim tarafından yerleştirilip çıkarılır. Hasta kooperasyonu gerekliliğinin minimum olması bu aygıtların en büyük avantajıdır. Bu apareylerin temizliği hareketli apareylere göre biraz daha zor olabilmektedir. Sabit fonksiynel apareylerle tedavi gören hastalar ağız hjyeni konusunda dikkatli ve titiz davranmalıdır.