ÖZLÜ DİŞ KLİNİĞİ
Yetişkin Ortodontisi
Yetişkin ortodontisi bireyin büyüme gelişim dönemini tamamladığı, çocukluk ve gençlik dönemini geride bıraktığı yetişkin dönemde yapılan ortodontik tedavilere verilen addır. Yetişkinliklerde yapılan ortodontik tedavilerde genç veya çocuk bireylere göre tedavi yaklaşımları farklılık gösterebilmektedir. Bu dönemde yetişkinlere özgü farklı ortodontik tedavi yöntemlerine de başvurulabilmektedir. Yetişkin ortodontisinde, birey artık yetişkin olduğu için hem fizyolojik açıdan hem de estetik görünüm açısından bazı faktörler göz önünde bulundurulması gerekir. Yine dikkat edilecek bir diğer husus ortodontik tedavi görecek hastanın dişlerinin ve dişleri koruyan çevre dokuların sağlığıdır. Eğer bireyin periodontal bir problemi yoksa ve dişler ortodontik tedavi uygulanmasına engel teşkil edecek bir durumda değilse her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.

Fizyolojik açıdan, dental yani dişsel ortodontik problemlerin çözümünde genç bireylerde yapılan ortodontik tedavilere göre büyük çaplı değişiklikler yoktur. Hastanın yetişkin olmasından ötürü periodontal cevap dikkate alınmalı, dokularda aşırı yüklenmeye sebep olacak kuvvetlerden kaçınılmalıdır. Bu hem hastada ağrı oluşmaması ve hasta konforunu olumsuz etkilenmemesi hem de fizyolojik açıdan diş hareketini engelleyecek problemlerle karşılaşılmaması için önem taşır.
İskeletsel ortodontik sorunlara sahip olan hastalarda ise genç bireylere göre ortodontik tedavi yaklaşımında ciddi farklılıklar gözlenir. Hasta büyüme gelişim dönemini geride bıraktığı için iskeletsel ortodontik problemlerin düzeltilmesinde uygulanan fonksiyonel ortodontik tedavi yetişkin hastalar için artık bir seçenek değildir. Dolayısıyla iskeletsel bir düzensizliğe sahip olan yetişkin hastada tedavi yaklaşımı farklılık gösterir. Hastanın iskeletsel uyumsuzluğu hafif şiddetteyse kamuflaj tedavisi denen bir ortodontik tedavi yaklaşımı izlenir. Bu yaklaşımda çeneler arasındaki uyumsuzluk hafif düzeydedir ve iskeletsel sorun dişsel düzeltmelerle kamufle edilebilir. Yani yapılan kamuflaj tedavilerinde dişlerdeki tüm ortodontik problemler düzeltilerek iskeletsel problem de kamufle edilmiş olur. Ancak iskeletsel sorun kamuflaj tedavisi ile giderilemeyecek kadar şiddetliyse o zaman mutlaka ortognatik cerrahi denilen ameliyatlı tedavilere başvurulması gerekebilir. Bu şekilde cerrahi bir operasyon ile iskeletsel
problem düzeltilir ve hasta ideal bir iskeletsel ve dişsel ilişkiye sahip olur. Bu tarz ortodontik problemlere sahip hastalarda ortodonti uzmanının muayenesi ve ayırıcı tanısı önem taşır.
Yetişkin bireylerde yapılan ortodontik tedavilerde gözetilmesi gereken bir diğer konu da bireyin sosyal statüsü ve sosyal hayatıdır. Bu bireyler genel olarak iş hayatına atılmış ve her gün yoğun sosyal etkileşimlerde bulunan bireylerdir. Dolayısıyla yapılacak olan ortodontik tedavide de bireyin mümkünse sosyal hayatında zorlanmayacağı estetik çözümlere başvurmak gerekir. Yetişkin ortodontisinde en çok tercih edilen estetik aygıtlar şeffaf plaklar ve şeffaf braketlerdir. Bu tedavi seçenekleri şeffaf olmaları dolayısıyla daha estetik bir görünüm sunar ve yetişkin bireyler tarafından daha rahat bir şekilde tolere edilebilir.